top of page

Vücutta En Çok Bulunan Protein!

Güncelleme tarihi: 8 May 2021

Kırmızı et, beyaz et, mercimek, nohut ve buna benzer birçok sebze-meyve; yani protein açısından zengin besinler, bizim beslenme alışkanlığımızda olmazsa olmaz bir yere sahiptir. Kısacası protein vücudumuzun en önemli yapı taşlarından biridir.


Peki bizim için yaşamsal önemi olan protein için günlük ihtiyacımız ne kadardır? Günlük protein ihtiyacınızı kısaca şu şekilde belirleyebilirsiniz; farz edelim ki spor yapmayan bir yetişkinsiniz ve 80 kg ağırlığındasınız, sizin günlük 70-90 gram arası protein alması gerekmektedir. Yani kilosunun birim sayısı kadar gram protein tüketimi yeterli olacaktır. (Önemli Not: Bu oran çocuklarda ve sporcularda değişkenlik gösterir! Bu durumda bir uzmana danışmalısınız!)


Peki vücudumuzda en çok hangi protein bulunur? Protein vücudumuzun birçok bölgesinde, birçok organında farklı çeşitlerde olduğudan, sormamız gereken bir soru daha vardır: Vücudumuzdaki en büyük organımız hangisidir? işlevi ve sürekli gözümüzün önünde olması sebebiyle aklımıza hemen gelmese de cevap aslında gayet basit: derimiz! Derimiz insan vücudundaki en büyük organdır!


Derimizin yapı taşı ise kollajen proteinleridir. Kolajen proteinleri aynı zamanda eklem bölgelerinde ve korneamızda bulunur. Dolayısıyla kolajen proteini insan vücudundaki proteinlerin toplamda üçte birini oluşturmaktadır. İnsan vücudu 25 yaşından sonra her sene %1 oranında kolajen kaybettiği için kolajen takviyesi almak durumundadır. Vücudumuzda bu denli önemi olan kolajen hakkında detaylı bilgi edinmek için “Kolajen Nedir?” adlı blog yazımızı okuyabilirsiniz.


Yediğimiz besinlerdeki proteinler vücut tarafından emildikten sonra vücudun ihtiyacı olan bölgelere doğru yola çıkar. Peki bu besinlerden kaç tanesi Kolajen proteini içerir? İhtiyacımız olan kollajen köy tavuklarında ve büyükbaş hayvanların sakatat bölgelerinde bulunmaktadır. Günümüz koşullarında kaçımız köy tavuğu yiyebiliyoruz? Ve ya her gün sakatat tüketmek, kemik suyu çorbasını saatlerce kaynatıp içmek mümkün müdür?


Kaslarınızın ihtiyacı olan proteini besinlerden sağlarken, sıvı kolajen takviyesi ile yaşadığınız kolajen kaybınızı tamamlayabilirsiniz.

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page