top of page

Vücudumuz için Antioksidanların Önemi

Güncelleme tarihi: 7 Ağu 2020

Antioksidanlar; hem vücudumuzun ürettiği hem de beslenme yoluyla alabileceğimiz, serbest radikaller ile savaşarak bu kararsız moleküllerin zararlı etkilerini azaltan bileşiklerdir. Kısaca serbest radikallere karşı vücudumuzun geliştirdiği bir savunma mekanizmasıdır. A, E, C vitaminleri, selenyum ve glutatyon; besin takviyesi yoluyla alabileceğimiz en önemli antioksidanlardır.


Antioksidanların yetersiz kaldığı durumlarda vücudumuzdaki yüksek glisemik indeksli besinler kan şekerini hızla yükselterek serbest radikallerin aşırı miktarda çoğalmasına sebep olur. Vücuttaki bu serbest radikal-antioksidan dengesizliği ise birçok hastalığın temel sebeplerinden biri olan Oksidatif Stres’e neden olacaktır.


Erken yaşlanmayı önlemek ve hastalıklardan korunmak için doğal antioksidan kaynaklarına yönelebilirsiniz. A vitamini (havuç, kabak, patates, lahana, domates, kavun); C vitamini (portalal, limon, mandalina, yeşil biber, çilek); E vitamini (fındık, ceviz, bitkisel yağlar); Glutatyon ( brokoli, lahana, avokado, karpuz, tarçın) gibi takviyeler ile doğal yoldan vücuda antioksidan alabilirsiniz. Ancak bildiğiniz üzere günümüzde bu tür doğal besinler bile birçok kimyasal ilaç ile üretilerek soframıza geliyor. Dolayısıyla yediğimiz meyvenin, sebzenin doğallığından oldukça şüphe duyuyoruz.

Bundan 50-60 yıl önce tarladan temiz sulama yapılarak ve organik gübreler ile üretilerek soframıza gelen meyveler-sebzeler ne yazık ki günümüzde birçok kimyasal işlemden geçtiği için eski besin değerlerini koruyamıyor. Dolayısıyla bu süreçte serbest radikallere dönüşecek yapılar da antioksidanlar ile beraber besinlerimizdeki yerini alıyor. Organik olduğundan emin olduğunuz doğal besinleri tüketmenizi öneriyoruz, doğal antioksidanlar bu süreçte serbest radikaller ile savaşarak oldukça etkili rol oynayacaktır.


Saydığımız vitamin ve mineraller arasında en güçlü antioksidan ünvanıyla bilinen Glutatyon ise doğal beslenmeye ek olarak vücuda alabileceğiniz en sağlıklı antioksidan takviyesidir. Glutatyon serbest radikallerle savaşırken aynı zamanda bağışıklık sisteminizi güçlendirir, kan dolaşımınızı arttırır ve uyku düzeninizi sağlar. Vücudumuz diğer antioksidanlar gibi glutatyonu da depolayamaz, dolayısıyla günlük ihtiyaç olan 500mg glutatyonun her gün mutlaka alınması gereklidir!

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page