top of page

Kolajeninizi Artırın!

Kolajen, vücut tarafından doğal olarak üretilen yapısal bir proteindir. Bu değerli protein ve elastin gibi diğer proteinler genç ciltlerde, yaşlı ciltlere oranla daha fazla bulunur. Bebek, çocuk ve gençlerin cildinin pürüzsüz ve parlak olma sebebi de budur. Kolajen cilde pürüzsüzlük, esneklik ve elastikiyet kazandırmak için çalışmaktadır. Her ne kadar genç yaşlarda daha fazla olsa da aslında yaşadığımız tüm süre boyunca vücudumuz kolajen üretmeye devam eder. Fakat yaşlandıkça bu üretim azalmaktadır ve dolayısıyla ciltte kırışıklıklar ve sarkmalar meydana gelmektedir. Bu yazımızda kolajen üretimini destekleyerek cilt elastikiyetinizi artırmaya yardımcı olacak birkaç besini sizlere sunuyoruz.


Koyu Yeşil Yapraklı Sebzeler

Pazı, lahana ve ıspanak gibi koyu yeşil yapraklılar C ve A vitamininden zengin besinlerdir. Bu besinler vücudu daha fazla kolajen üretmeye teşvik etmektedir. Koyu yeşil yapraklılarda, lutein adı verilen bir antioksidan da bulunmaktadır.


Kırmızı Meyveler & Kırmızı Sebzeler

Elma, vişne, çilek gibi kırmızı meyveler ve pancar, kapya biber, havuç gibi kırmızı sebzeler, vücuttaki kolajen üretimi destekleyen yaşlanma karşıtı besinlerdir. Kırmızı meyve ve sebzelerde bulunan likopen, kolajen üretimini artırmaya yardımcı olur ve hücrelerde DNA hasarını önler. Böylelikle hücrelerin daha iyi çalışmasına yardımcı olur.

C Vitamini

C vitamini, elastin ve kolajen sentezinde oldukça önemli bir rol oynamaktadır. C vitamini, aynı zamanda serbest radikallerin hasarını azaltır ve cildi ultraviyole ışınlarının zararlı etkilerinden korur.


Omega-3 Yağ Asitleri

Yapılan araştırmalara göre omega-3 yağ asitleri, kolajen üretimi için ideal bir ortam sağlayan en temel yağ asitleridir. Deride bulunan hücreler, omega-3 yağ asitlerinden ve diğer yağlardan yapılan bir yağ tabakası ile kaplıdır. Bu sebeple omega-3 tüketiminiz doğru orandaysa, cilt hücreleriniz dolgunlaşır. Böylelikle ince çizgiler ve kırışıklıklar omega-3 yağ asitleri sayesinde oldukça aza indirgenecektir.


Avokado Yağı

Yaşlanma etkilerini azaltmaya yardımcı olan bitki steroidleri bakımından oldukça zengin olan avokado yağı, cildinizi serbest radikallerin neden olduğu zararlardan ve cilt hücrelerini oksitlenmeden korur. Avokado yağı aynı zamanda harika bir E Vitamini ve omega-3 yağ asidi kaynağıdır. Böylece kuru ve hasarlı ciltler için oldukça çok uygundur.


A vitamini

A Vitamini kolajen üretimini arttırmaya yardımcı olmasının yanı sıra, cildin yaşlanmasına sebep olan kolajen ve elastinin parçalanmasını yavaşlatma görevini de üstlenmektedir. Ekstra A Vitamini almak istiyorsanız daha fazla çiğ havuç, taze kavun, ıspanak, brokoli ve fırında ya da buharda pişirilmiş tatlı patates tüketebilirsiniz.

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page