top of page

Kışın Daha Fazla Yağ Yakıyoruz!

Yağ hücrelerinin kahverengi ve beyaz olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Beyaz yağ hücreleri vücutta birikerek fazla kiloya sebep olurken, kahverengi yağ hücreleri ise vücut ısısını korumak amacıyla beyaz yağları yakarak ısıyı dengede tutmaya çalışır ve aynı zamanda metabolizmayı da hızlandırır. Konu üzerinde yapılan araştırmalar üşümenin, yağ yakımını yüzde 3 ile 30 oranında arttırdığını göstermektedir. Açıklamak gerekirse, kişi üşüdüğünde vücut ısısını tekrar geri kazanmak için kahverengi yağ hücrelerini aktive etmekte ve dolayısıyla da beyaz yağ hücreleri yakılarak, vücuttan enerji olarak açığa çıkmaktadır.

Birçok kişi sıcak havalarda bolca terlendiği için kilo vermenin daha kolay olduğunu düşünürler ancak soğuk havalarda kilo vermek yukarıda açıkladığımız sebeple çok daha kolaydır. Bunun asıl sebebi metabolizmadır. Kış aylarında üşüyünce vücudun titremeye başlaması bir reaksiyondur ve amaç metabolizmayı hızlandırarak vücuda fazladan ısı sağlamaktır. Bu da aslında yağ yakan bir durumdur.


Bilinenin aksine yaz aylarında terleyerek verilen kiloların çoğu sağlıksızdır çünkü vücutta fazla miktarda su kaybı yaşanmaktadır. İnsan vücudunun ısısı normal şartlar altında yaklaşık olarak 36.5-37 derecede sabitlenmiştir. Bu dereceyi artıran veya düşüren bir dış etken olduğunda vücut yeniden bu ısıya dönebilmek için çaba harcamaktadır. Dolayısıyla ısı değişikliklerinde vücudun harcadığı enerji vücuda yağ kaybı olarak dönebilmektedir. Ancak belirtmeliyiz ki, vücudun sıcaktan soğuğa çevirmek için harcadığı enerji, soğuktan sıcağa çevirmek için harcadığı enerjiden daha azdır. Dolayısıyla soğuk havalarda harcanan enerji çok daha fazladır

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page