Jelatin mi? Kolajen mi?

Güncelleme tarihi: 7 Ağu 2020

Jelatin ve kolajen çoğu zaman birbirinin yerine kullanılsa da aralarında bazı farklar vardır.


Kolajen, vücudumuzda bulunan proteinin ham halidir; jelatin ise kolajen kaynatıldığında veya başka bir şekilde ısıtıldığında ortaya çıkar. Yapıları birbirine çok benzer, ancak besin takviyeleri söz konusu olduğunda farkları daha belirgin olmaktadır.


Kolajen Tozu (Jelatinin Hidrolize Hali): İlgili proteinlerin tekil peptid zincirlerine parçalanmış halini ihtiva eder. Bu formun sindirilmesi daha kolay olup genellikle sindirim sorunları yaşayanlar için önerilir. Kolajenin bu formunun avantajlarından biri, pek çok sıcak ve soğuk içecekle karıştırılabilmesi ve tatsız olmasıdır, bu sayede yiyecek ve içeceklere eklenebilir. Ancak jelleşmez ve jelatine ihtiyaç duyulan durumlarda iyi sonuç vermemektedir.