top of page

Hyaluronik Asit Nedir?

Güncelleme tarihi: 7 Ağu 2020

Genellikle cilt bakımı, cilt yaşlanması, cilt güzelliği gibi konularda karşımıza çıkan hyalüronik asit; cildin yapısında bulunan ve kolajen ile elastin arasında yer alan, cilde canlılık veren bir dokudur. Vücudun doğal olarak üretebildiği hyaluronik asit, yüksek kapasitede su tutma özelliğine sahip olduğundan cildin nemli ve esnek görünmesini sağlar. Hyaluronik asit insan vücudunda belirli doku tiplerinde bulunur. Bunlar epitelyal, konnektif ve sinirsel dokulardır. Bunların dışında daha yüksek miktarlarda yumuşak dokularda ve gözün vitröz sıvısında bulunur.


Birçok kozmetik ürününün içeriğinde bulunan hyalüronik asit, yaşlanma karşıtı özelliği ile estetik operasyonlarda da sıkça kullanılır. Yaşlanmayı geciktiren madde olarak nam salmıştır. Ancak “Kolajen Nedir?” adlı yazımızda bahsettiğimiz üzere tıpkı kolajen gibi genç yaşlarda vücudun üretimi %100 iken, ilerleyen yaşlarda hyalüronik asit üretimi de azalır. Hyalüronik Asit’in azalması kolajen üretimini de doğrudan etkiler. Dolayısıyla vücut tıpkı kolajen gibi hyalüronik asit desteğine de ihtiyaç duymaya başlar.


Azalan hyalüronik asit ciltte ciddi bir nem kaybına ve kuruluğa sebep olur. Cildin elastikiyeti azalır ve çizgiler-kırışıklıklar artmaya başlar. Hyaluronik Asit cilde olan faydaları dışında; yara iyileştirmeye katkı sağlar, göz altı torbalarını gidermeye yardımcı özelliği vardır, kolajen liflerinin oluşmasına ve korunmasına yardımcı olur, eklemlerin esnekliğine yardımcı olur.

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page