top of page

Glutatyon Nedir, Ne İşe Yarar?

Glutatyon, vücutta doğal olarak bulunan en güçlü antioksidandır. Glutamin, sistein ve glisin adında üç farklı amino asitten oluşmaktadır. Glutatyon gıdalarla ve takviye edici ürünlerle alınabilmektedir. Serbest radikaller olarak bilinen ve elektron açlığı diye tabir ettiğimiz bir durum içinde bulunan moleküller, vücudun sağlıklı hücrelerinden elektron çalarak kararsız yapılarından kurtulma eğilimindedirler ve bunu yaparken sağlıklı hücrelere ve vücut metabolizmasına geri dönüşümsüz zararlar vermektedirler.


Bazı doktorlar, glutatyonun ağız yolu ile alındığında etkili olmayacağına dair söylemlerde bulunmaktadır. Ancak yapılan güncel araştırmalar kanıtlamıştır ki, sıvı formda ağız yolu ile alınan glutatyonun emilimi kuvvetlidir ve günlük alınması gereken glutatyon miktarını karşılamaktadır.

Vücuda günlük olarak alınması gereken glutatyon miktarı hakkında ise, yetişkin bir bireyin günlük ihtiyacı 500 mg olarak belirlenmiştir ancak doğal besinlerle bunun sadece1/5 mg’lık kısmı sağlanabilmektedir. Bu aşamada seviyesini artırabilmek için takviye edici preparatların kullanımı önem kazanmaktadır.


Bu takviyeler tablet, sıvı ve enjeksiyon formunda olabilir. Klinik araştırmalar neticesinde tablet formunun neredeyse hiçbir işe yaramadığı gözlemlenmiştir. Damar yolundan enjekte edilen formu ise yüksek fiyatlıdır. Gelişen teknoloji ise içilebilir glutatyon takviyesini sunmuştur. Sıvı preperatlar yüksek emilimi ve hızlı etkinliği sayesinde diğer formlara göre avantaj sağlamaktadır.


Hidrolize edilmiş içilebilir sıvı glutatyon, almanız gereken günlük glutatyon miktarını dengeler ve vücudunuz için tehlikeli olan serbest radikallere karşı önlem alır. İçilebilir glutatyon ile emilim oldukça hızlı ve kolay sağlanır. Dolayısıyla vücudunuz için gerekli olan glutatyonu sıvı formda tüketebilirsiniz.

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page