top of page

E Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?

Güncelleme tarihi: 7 Ağu 2020

Vücudun sağlıklı ve dinç olması için, gerekli tüm vitaminlerin gerektiği miktarda alınması gerekmektedir. Hastalıkların birçoğu vücuda gerekli olan vitamin ve minerallerin yeterli miktarda alınamaması sebebiyle bağışıklık sisteminin zayıflaması sonucu ortaya çıkmaktadır. Vitaminler içerisinde antioksidan özelliği en yoğun olan E vitamini, zararı dokunabilecek olan zararlı bakterileri vücuttan atmak için yardımcı olmaktadır. Metabolizmayı güçlendirmek gibi faydaları da olan E vitamini, kanser gibi ciddi hastalıklara yakalanma riskini azaltmaya yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda cilt ve saç sağlığı için de oldukça önem taşıyan E vitamini gerekli miktarlarda tüketilmediğinde saç dökülmesi yaşamak kaçınılmaz bir son olabilmektedir.


E vitamini yeteri kadar alınmadığı dönemlerde, günlük hareketlerde zorluk çekilmesi görülebilmektedir. Bunun yanı sıra nörolojik sıkıntılar ortaya çıkarabilecek kadar mühim bir vitamindir. Vücuda günlük olarak alınması gereken E vitamini yeterli düzeyde alınmaz ise kanda bulunan kırmızı kan hücrelerinin yaşam süresi azalma sürecine girebilmektedir. Bu nedenle bağışıklık sisteminin de zayıflamasına yol açılmış olur. E vitamini yağda çözünebilen bir vitamin olduğu için vücuda günlük olarak alınacak yağ da yeterli olmalıdır.


Önceliğiniz, dışarıdan takviye vitamin almak olmasın! Mevsiminde tüketeceğiniz besinler ile vitamin eksikliklerinizin önüne geçebilirsiniz. Konumuz olan E Vitamininin bulunduğu besinler ise;



Ispanak, öncelikle koyu yeşil yapraklı sebzelerin birçok vitamini içeriğinde barındırdığını hatırlatmak isteriz. Soğuk kış aylarının vazgeçilmezi olan bu sebze, E vitamini yönünden de oldukça zengindir.


Domates, her öğünde sofralarda yer edinen bu meyve içindeki E vitamini ile birlikte daha birçok vitamin ve minerali bünyesinde barındırmaktadır. Domatesi mevsiminde tüketmenizi tavsiye ederiz.


Kivi, içeriğinde barındırdığı E vitamini ve antioksidan sayesinde önereceğimiz meyvelerin başında gelir.


Avokado, ülkemizde çok yaygın olarak tüketilmese de, son dönemlerde popüler olmaya başlayan bu meyve içindeki E vitamini oranı sebebiyle mutlaka tüketilmelidir.


Bu meyve ve sebzelerin yanı sıra, Kapya biber, Pazı, Karalahana, Maydanoz ve Brokoli de içeriğinde E vitamini barındıran sebze ve meyveler arasında bulunmaktadır. Ay çekirdeği, kırmızı toz biber, badem, çam fıstığı, fındık ezmesi ve fındık da E vitamini bakımından oldukça zengin olan besinlerdir.


0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page