top of page

Doğal İyileştirici Besinler

Mevsim geçişi nedeniyle muhtemel hastalıkların artacağı döneme de giriyoruz denilebilir. Bu dönemde düşen vücut direncini toparlamak için hemen ilaçlara başvurmak yerine, pazarlarda sık sık karşımıza çıkan bitkileri tüketerek daha doğal yollarla vücut direncini artırabiliriz.

Bu yazımızda sizlere doğal iyileştirici besinlerden bahsedeceğiz, keyifli okumalar.


Sarımsak, Soğan: Özellikle çiğ tüketildiğinde içeriğinde barındırdığı sülfürlü bileşikler sayesinde vücut direncini artıran sarımsak hücre onarımını kolaylaştırıyor. Bunun yanı sıra helikobakter pilori gibi bazı bakterilerin çoğalmasını önlüyor. Aynı aileden olan soğan da hücre hasarına karşı koruyan ve vücut direncini artıran çok güçlü bir antioksidandır. Kokusu sebebiyle pek çok kişinin tüketiminden kaçındığı sarımsağı günde iki diş tüketmek vücut için iyi olacaktır.


Ispanak: Süper besinlerden biri olan ıspanakta A,B,C ve E vitaminleri ile kalsiyum, magnezyum, quarcetin hepsi bir arada bulunmaktadır. Enfeksiyonları önleyip, vücut direncini artıran ıspanağın içinde bol miktarda bulunan C vitamini ve folik asit sadece vücudu korumakla kalmaz aynı zamanda enfeksiyonlarla da savaşır.

Brokoli: Brokoli, içerdiği sulforan maddesi sayesinde antioksidan aktivite göstererek vücut direncini destekler. C vitamini ve E vitaminini bir arada barındırır. Araştırmalara göre brokolinin içeriğindeki vitaminler sebebiyle birçok hastalığa karşı kalkan görevi gördüğü ortaya çıktı.


Turp: "Turp gibi olmak" deyiminin boşuna söylenmediği belli. Zira içerisindeki zengin C vitamini, folik asit, fosfor ve yüksek diyet lifi sayesinde tam bir doğal sağlık kaynağı. Turp oldukça güçlü bir antioksidandır. Yüksek lifi sayesinde sindirim ve boşaltım sistemini desteklemeye yardımcıdır. Turpun en az kendisi kadar faydalı olan yapraklarını da salatalarınızda değerlendirebilirsiniz.


Zencefil: Doğanın mucizevi besinlerinden zencefil aşırıya kaçmamak koşuluyla üst solunum yolu enfeksiyonlarında ve vücut direncini artırmada oldukça etkili. Sindirimi ve hazmı kolaylaştırmasının yanı sıra mide bulantısına iyi gelen zencefilin ağrı kesici özelliği de bulunuyor.


Kırmızı Biber: Kırmızı biber C vitamini ve potasyumdan zengin bir besindir. İçerisinde bolca bulunan C vitamini vücut direncini artırırken potasyum ise ani kas kasılmaları riskini azaltıyor. Ağrı kesici ve iltihap çözücü etkisinin yanında mide asidini düzenlemeye yardımcı özelliğiyle kış aylarında şifa kaynağı olarak öne çıkıyor. Gerek taze gerekse kurutulmuş kırmızı bibere masanızda yer vererek hem lezzet hem sağlık açısından faydalanabilirsiniz.


Domates: Domatesin ısı alması likopen oranını arttırmaktadır. Domates likopen haricinde glutatyon da içerir, bu sayede vücut direncini de güçlendirir. Domatesi mevsimi geçmeden en doğal hali ile salatalarda ya da yemeklerinizde bolca tüketebilirsiniz.

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentários


bottom of page