top of page

Doğal Antioksidan Kaynakları Nelerdir?

Güncelleme tarihi: 7 Ağu 2020

Biz ne kadar kendimizi korumaya çalışsak da yaşamsal faaliyetlerimiz sonucunda (yemek yemek, su içmek vb.) mikroplar, serbest radikallere maruz kalıyoruz. Bu zararlı etmenler grip, halsizlik veya uyku düzensizliğinden tutun kansere kadar birçok hastalığın ana sebebidir. Bu hastalıklar ile savaşabilmek için, vücudumuzun bağışıklık sistemimize antioksidanlar yardımı ile bir zırh örmesi gerekir. Antioksidan zırhının vücudumuzdaki ana amacı serbest radikallerin miktarının artmasıyla oluşacak olan Oksitadif Stres’i önlemek olacaktır. Yaşamsal fonksiyonlarımız neticesinde bile bize bu denli zarar veren serbest radikalleri ve antioksidanları anlattığımız yazılarımızı Blog sayfamızdan okuyabilirsiniz!


Peki vücudumuza nasıl antioksidan yüklemesi yaparız? Bu serbest radikallerin yarattığı zararlı etkileri nasıl hafifletiriz? Bu haftaki yazımızda bağışıklık sisteminize nasıl güçlü bir kalkan oluşturabilirsiniz ondan bahsedeceğiz. Doğal besin kaynakları insan sağlığı için çok önemlidir. Her meyve her sebze vücudumuz için yararlı vitaminler içermektedir. Antioksidan deposu olarak sizleri hastalıklardan koruyacak besinlerin başında ise; nar, yeşil çay, domates, yaban mersini, üzüm, turunçgiller, yeşil biber, sarımsak, havuç, tarçın gibi meyve ve sebzeler gelir.

Bu meyve ve sebzeleri düzenli olarak tüketmek sizler için tabii ki yararlı olacaktır ancak bu noktada da karşımıza iki büyük sorun çıkar:


1- Günlük antioksidan ihtiyacını karşılarken meyvelerden alacağınız şeker fazlalığı farklı hastalıklara yol açabilir!

2- Yediğiniz meyve ve sebzeler günümüzde ne kadar sağlıklı?



Günümüzde sanayileşme, kentleşme arttıkça gerekli önlemlerin alınmaması sebebiyle hastalıklar da arttı. Eskilerimiz köy yaşamında minimum serbest radikale maruz kalıp gerekli antioksidanları sağlıklı besinlerden alabilirken, günümüzde maruz kaldığımız zararlı etmenlerin yanında sağlıklı besinler maalesef devede tırnak kalabiliyor. Klinik araştırmalara göre günümüzde vücudumuzun 500mg antioksidan takviyesine ihtiyacı vardır. Bu takviyenin doğal besinler ile alınamayacağını şu şekilde anlatabiliriz: örnek olarak antioksidan yönünden güçlü olan greyfurt ile günlük antioksidan ihtiyacınızı karşılamak isterseniz yaklaşık 9 kilogram greyfurt tüketmeniz gerekmektedir. En güçlü antioksidan olarak bilinen domatesi ise her gün 4 kilogram tüketebilir misiniz?

Peki soframıza gelen meyveye sebzeye –eğer kendimiz yetiştirmiyorsak- ne kadar güveniyoruz? Artık meyveler sebzeler bile sağlıksız şartlarda üretilerek steril olmayan yollardan geçip soframıza geliyor. Dolayısıyla sağlık için yediğimiz besinler artık bize hastalık getirebiliyor.


0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page