top of page

D Vitamini Almayı İhmal Etmeyin!

D vitamini kas ve kemiklerin sağlığında oldukça fazla önemli role sahiptir. Kalsiyum ve fosforun bağırsaklardan emilimine yardımcı olmasıyla birlikte, kemiklerin sağlığı üzerine de katkıları bulunur. Dolayısıyla D vitamini kas ağrılarını, kemik ağrılarını, kronik yorgunluğu ve osteoporozu önleyebilmekte ve tedavi edebilmektedir.


Doğal D vitamini kaynağı güneştir. Güneş ışınlarına bağlı olarak, derinin D vitamini sentezlemesi dünyadaki konumlara göre ve hatta yaş ile bile farklılık gösterebilmektedir. Güneşten yeterli D vitamini elde etmek için saat 10.00 ile 12.00 ve 14.00 ile 15.00 arası kol ve bacakların açık olarak güneş altında önemli miktarlarda kalınması gerekmektedir. Özellikle eklem yerlerinin açık olması daha etkili olmaktadır. Ancak bu şekilde uzun süre güneş altında kalmak, güneşin zararlı ışınlarının da deriye zarar verme riskini artırmaktadır. Güneşe çıkılacağı sıralarda güneş kremi sürmek bu olumsuz etkiyi azaltmaya yardımcı olacaktır.

D vitamini cilde faydaları konusunda da önemli bir role sahiptir. D vitamini cilt hücrelerinin gelişmesi ve onarılmasında rol oynamaktadır. Bunun yanı sıra yara ve sıyrıkların iyileşmesini sağlayarak anti-enflamatuar etkisiyle bu hasarların yol açtığı enfeksiyonlarla savaşmaktadır.


D vitamini eksikliği ise birçok rahatsızlığa sebebiyet vermektedir. Bu nedenle D vitamini almayı ihmal etmeyin. Güneşi gördüğünüz tüm günler mevsim fark etmeksizin güneş altında kalabilirsiniz. İklimimiz nedeniyle güneş görmediğiniz zamanlarda ise D vitamini takviyesi alarak vücudunuza iyilik edebilirsiniz.

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page