top of page

Cilt Elastikiyetini Artıran 10 Besin

Kolajen, vücut tarafından üretilen yapısal bir proteindir. Bu değerli protein ve elastin gibi diğer proteinler genç ciltlerde daha fazla bulunur. Bu nedenle de çocuk ve gençlerin cildi pürüzsüz ve parlaktır. Kolajen, cilde güç, pürüzsüzlük, esneklik ve elastikiyet kazandırmak için çalışır. Her ne kadar gençlerde daha fazla olsa da, aslında yaşadığımız süre boyunca vücudumuz kolajen üretir. Fakat yaşlandıkça bu üretim azalır ve bu sebeple ciltte kırışıklıklar ile sarkmalar meydana gelir. Bu yazımızda kolajen üretimini destekleyerek cilt elastikiyetinizi artıracak 10 besini sizlere sunuyoruz.


Koyu Yapraklı Sebzeler

Ispanak, lahana ve pazı gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler C ve A vitamininden zengin besinlerdir. Bu besinler vücudu daha fazla kolajen üretmek için teşvik eder. Bu besinlerde, lutein adı verilen bir antioksidan bulunur.


Sarımsak

Araştırmalara göre, sarımsak gibi bol miktarda kükürt içermekte olan sebzeler eklemlerinizde ve cildinizde kolajen üretimini artırmaya katkı sağlar. Sarımsak hasarlı olan kolajen liflerini iyileştirmeye yardımcı olan taurin ve lipit asitleri içerir.


Yaban Mersini

Yaban mersini, kolajen liflerinin birbirine bağlılığını kolaylaştırır ve bu sayede vücudunuzun kolajen üretmesine yardımcı olur.


C Vitamini

Halk dilinde C vitamini olarak bilinen askorbik asit, elastin ve kolajen sentezinde oldukça önemli bir rol oynar. Cildi ultraviyole ışınlarının zararlı etkilerinden koruyan C vitamini, aynı zamanda serbest radikallerin hasarını azaltır.

Fasulye

Fasulye hyaluronik asit denilen hayati bir anti-aging maddesini üretmesi için vücudunuzu teşvik eder. Hyaluronik asit, cildinizi dolduran suyu tutar ve bu sayede kırışıklıkları ve çizgileri daha az görünür hale getirir. Cildin nemini artırarak, cildi nemli ve pürüzsüz hale getirir. Cildin elastikiyetini ve kolajen sentezini artırır, sağlıklı cilt hücre büyümesini besler, cildin sertleşmesine yardımcı olur ve aynı zamanda eklemleri destekler.


Kırmızı Meyveler&Kırmızı Sebzeler

Elma, vişne, çilek gibi kırmızı meyveler ve pancar, kırmızı biber, havuç gibi kırmızı sebzeler, vücuttaki kolajen çoğalımını destekleyen yaşlanma karşıtı gıdalardır. Kırmızı meyve ve sebzelerde olan likopen, kolajen üretimini arttırır, hücrelerde DNA hasarını önler ve böylelikle hücrelerin daha iyi çalışmasına yardımcı olur.


Soya Ürünleri

Soya, doğal bir bitki hormonu, “jenistein” olarak bilinmekte olan bir bileşiği içerir. Bu bileşik, kolajen üretimini artırmaya katkıda bulunur. Soyada antioksidanların varlığı da cilt bakımında oldukça önemli bir yere sahiptir. Antioksidanlar serbest radikallerin üretimini düzenleyerek cildi korur. Ve cildi sıkılaştırmak, antioksidanların bir başka önemli faydasıdır.


A vitamini

A Vitamini sadece kolajen üretimini arttırmaya yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda cildin yaşlanmasına neden olan kolajen ve elastinin parçalanmasını yavaşlatma görevini üstlenir. Ekstra A Vitamini almak istiyorsanız daha fazla çiğ havuç, taze kavun, ıspanak, kayısı, brokoli ve fırında pişirilmiş tatlı patates tüketebilirsiniz.


Omega-3 Yağ Asitleri

Omega-3 yağ asitleri, kolajen üretimi için ideal bir ortam sağlayan en temel yağ asitleridir. Deri hücreleri, omega-3 yağ asitlerinden ve diğer yağlardan yapılan bir yağ tabakası ile kaplıdır. Bu nedenle, omega-3 tüketiminiz ne kadar kararındaysa, cilt hücreleriniz o kadar dolgunlaşır. Böylece, ince çizgiler ve kırışıklıklar omega-3 yağ asitleri sayesinde daha aza indirgenecektir. Omega-3'ü somon ve ton balığı gibi soğuk su balıklarından edinebilmenin yanı sıra, kaju fıstığı, ceviz, badem, ceviz ve fındık, keten tohumundan da edinebilirsiniz.


Avokado Yağı

Avokado yağı, yaşlanma etkilerini azaltmaya yardımcı olan bitki steroidleri bakımından oldukça zengindir. Cildinizi serbest radikallerin neden olduğu zararlardan ve cilt hücrelerini oksitlenmeden korur. Avokado yağı harika bir E Vitamini ve omega-3 yağ asidi kaynağıdır. Bu sebeple kuru ve hasarlı ciltler için de çok uygundur.


Bütün bunlara her mevsim ulaşmanın kolay olmadığını biliyoruz. Ulaşabildiğiniz ürünleri düzenli olarak tükettiğinizde vücudunuza yeterli besini vermiş olmanın etkisini görebilirsiniz.

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page