top of page

Bol Kolajen İçeren 5 Yiyecek

Doğal kolajen kaynakları aslında hayatımızın her yerinde karşımıza çıkan, araştırdığımızda günlük hayatımızda hiç de yabancı olmadığımız besinlerdir. Bu yazımızdaki bilgilendirmemizde destekleyici kolajenlerden bahsederken üzerinde durduğumuz iki ana besin kaynağımız balık kolajeni ve sığır kolajeni olacaktır.


Bu iki hayvandan alınan hayvansal gıdalar kolajen takviye piramidinin en üstünde yer almaktadır. Fakat tam bu noktada sağlığımızı tehdit eden bir noktaya dikkat çekmek isteriz ki kolajen bildiğimiz kırmızı etin aksine daha çok “sakatat” diye adlandırdığımız kısımlarda bulunmaktadır. Balıklarda ise kolajeni en çok barındıran bölge derisidir (pul kısımları). Balık türü olarak da morina, somon, orkinez balıklarında faylasıyla bulunmaktadır.


Kolajen üretiminde sebze ve meyvenin yerinden bahsedecek olursak; vücudumuzun, kolajeni üretirken ve alınan kolajeni emerken yüksek oranda C vitaminine ihtiyaç duyduğunu belirtmeliyiz. Fakat unutmamalıyız ki, hiçbir şeyi gereğinden fazla tüketmemeliyiz.

Yıllar geçtikçe üretimi azalan kolajen hiçbir zaman vücutta tamamen yok olmaz. Dolayısıyla vücuttaki kolajen miktarını artıracak belirli besinler ile gerekli fayda sağlanabilir. Kolajen proteini açısından oldukça yüksek besin değerine sahip yiyeceklerden bahsedelim:


1-Balık: Morina Balığı başta olmak üzere balık çeşitleri oldukça kolajen içermektedir. Bu kolajen, tıpkı diğerler hayvanların sakatat bölümünde bulunduğu gibi balıkların da en çok pullarında bulunmaktadır.


2- Kırmızı ve Beyaz Et: Sığır başta olmak üzere keçi ve tavuk etlerinde bolca kolajen proteini bulunmaktadır. Ancak en fazla kolajen barındıran bölgeler hayvanların “sakatat” olarak adlandırdığımız bölgeleridir.


3- Kırmızı Meyve ve Sebzeler: C Vitamini, kolajenin üretimi ve emilimi için olmazsa olmaz konumdadır. Dolayısıyla C Vitamini içeren meyve ve sebzeler vücuttaki kolajen üretimini oldukça desteklemektedir. Portakal, limon, kivi, greyfurt, mango ve ananas antioksidan içeriklerinin yanı sıra bol C Vitamini içererek vücudun kolajen ihtiyacına da katkıda bulunmaktadır.


4- Sülfür Bakımından Zengin Gıdalar: Kükürt içeren besinler de tıpkı C Vitamini gibi vücudun kolajen üretmesine yardımcı olmaktadır. Zeytin, Sarımsak, Muz, Soğan ve Kereviz gibi besinleri düzenli aralıklar ile tüketmeye özen göstermenizi tavsiye ederiz.


5- Diğer Gıdalar: Soya Sütü, Çay, Fındık, Akdeniz Yosunu ve Fıstık gibi besinler de protein ve lif açısından yüksek olduğu için vücudun kolajen üretimine destek sağlamaktadır.

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page