Bitkisel Kolajen – Hyalüronik Asit Takviyesi

En son güncellendiği tarih: 1 Ağu 2020

Özellikle vegan-vejetaryen beslenme düzenini benimsemiş insanlardan duyduğumuz bu soruya bir açıklık getirmek isteriz. Insan vücuduna en yakın kolajen tipleri balıklarda, sığırlarda, domuzlarda ve tavuklarda bulunmaktadır. Türkiye halkı çoğunlukla Müslüman olduğu için domuz ürünleri tercih edilmemektedir, dolayısıyla piyasadaki kolajen çeşitlerini tavuk, balık ve sığır kolajeni olarak sınıflandırabiliriz.


Bitkisel kolajenin ise aslında içerik olarak kandırmacadan ibaret olduğunu söyleyebiliriz. Günümüz teknolojisinde bitkilerden kolajen üretilememektedir. Kolajen bir proteindir ancak her protein kolajen değildir. Dolayısıyla bitkisel beslenme düzenindeki kişiler kendileri için gerekli-sağlıklı proteini bitkilerden karşılayabilirlerken kolajen ihtiyaçlarını ne yazık ki karşılayamazlar.

Ancak cildimizin ve vücudumuzdaki kolajenin en büyük destekçisi Hyalüronik Asit için işler bu kadar da karamsar değildir. İnsanlar Hyalüronik Asit desteğini meyvelerden ve sebzelerden karşılayabilir. Hyalüronik Asit tüm baklagil çeşitlerinde bulunur. Bunun yanı sıra soya, pancar, lahana ve ıspanak gibi sebzeler ile de sağlıklı şekilde Hyalüronik Asit alabilirsiniz. Bunun dışında antioksidan deposu meyveler de hem Hyalüronik Asit hem de Kolajen üretimini tetikleyecektir. Özellikle siyah üzüm, en etkili antioksidan kaynaklarından biridir.


İçilebilir bitkisel kolajen takviyesi günümüz şartlarında mümkün değildir, veyahut henüz keşfedilmemiştir. Dolayısıyla vegan-vejetaryen beslenme düzenini benimsemiş kişilerin vücutlarındaki kolajen üretimini artırmayı-tetiklemeyi amaçlaması gerekmektedir. Bunun da birinci yolu C vitamini deposu besinler, ikinci yolu Antioksidan deposu besinlerdir.

0 yorum

Son Paylaşımlar

Hepsini Gör